Grigore Alexandrescu a scris poezii, fabule si proza. El s-a nascut pe 22 februarie 1810 si a murit in 1885. El provenea dintr-o familie nobila si a facut parte din organizatii secrete nationaliste.
“Ursul si vulpea” a fost publicata in 1855 si are substrat politic. Personajele sunt: ursul, vulpea si tigrul.
Ursul simbolizeaza politicianul corupt care doreste sa ajunga la putere cu orice pret. El promite imbunatatirea situatiei tarii, aplicand insa o lege stramba si nedreapta:
“Caci pe vinovati intai tigrul ii judeca
S-apoi ii sugruma.
-Dar voi ce-o sa le faceti?
-Noi o sa-i sugrumam
S-apoi o sa-i judecam.”
Aceste versuri sugereaza ca tigrul, care este imparat este de fapt drept, el aplicand judecata dreapta. Tigrul astfel simbolizeaza judecatorul impartial care slujeste interesele poporului sau.
“Ursul si vulpea” este o fabula deoarece este o opera epica in versuri din care la sfarsit extragem o morala. In acest caz desprindem din text ideea ca orice persoana crede ca poate fi rege, dar nu este in stare oricine de acest lucru.
Toate cele trei personaje sunt personificate si ele reprezinta trei tipologii umane: ursul este demagogul, vulpea este martorul mut si tigrul este conducatorul, liderul maselor.
“Ursul si vulpea” se imparte doua parti: partea narativa (povestirea in sine) si partea finala (morala).
Avand in vedere ca “Ursul si vulpea” intruneste toate trasaturile caracteristice unei fabule, ea este o opera literara de acest gen.
Leave a Reply