I.L Caragiale este maestrul comicului in literatura romana. El este considerat cel mai mare dramaturg roman, dar el a scris si nuvele, schite si poezii care reprezinta valori inestimabile ale literaturii poporului nostru.
Schita “Vizita” este construita pe contrastul intre ceea ce sunt in realitate si ceea ce doresc sa para personajele, ca si in “Dl. Goe” si in atatea piese ale lui Caragiale.
Ionel Popescu, personajul de opt anisori este imbracat “ca maior de rosiori, in uniforma de mare tinuta”. Ionel se comporta ca un baiat rasfatat si este prost crescut, neastamparat, crud, arogant si foarte violent. Lipsa lui de educatie ne este dezvaluita prin intermediul evenimentelor care se petrec pe parcursul vizitei la Doamna Popescu, mama lui Ionel. Ionel il tutuieste pe musafir, mananca dulceata direct din borcan, bate toba, ataca cu sabia, varsa cafeaua pe musafir jucandu-se cu mingea in casa si, in final ii pune musafirului dulceata in sosoni. Ionel nu e numai neastamparat, ci este cu adevarat lipsit de educatie si respect, nefacand distinctia dintre ce este permis si ce este interzis copiilor. Vinovata de atitudinea gresita a copilului este mama care nu se impune si nu este responsabila in fata copilului. Ea ii permite lui Ionel chiar sa fumeze, moment in care copilul lesina.
Ironia lui Caragiale razbate din atitudinea perplexa a musafirului fata de odrasla egoista si aroganta si din vaga intelegere a vizitatorului fata de Doamna Popescu care este coplesita de micul tiran.
Desi Ionel nu este caracterizat fizic, iar moral este caracterizat indirect (prin comportament, limbaj, atitudine fata de mama, musafir, slujnica etc), Ionel Popescu este in literatura romana un personaj marcant. El reprezinta clasa copiilor de oameni bogati, a caror educatie defoctuoasa le deformeaza personalitatea.
Leave a Reply