Amintiri din copilarie – umorul si oralitatea (scurt)

Umorul este starea de buna dispozitie pe care autorul o intretine pe parcursul lecturii. Sursele umorului in “Amintiri din copilarie” sunt: numele personajelor, relatarea unor intamplari pline de haz, exagerarea intentionata a dimensiunilor faptelor relatate si folosirea cuvintelor cu sonoritate hazlie. Umorul prezent aici are chiar menirea de a diminua impresia manifestarilor violente cum ar fi “incalecatul pe Calul Balan”.

Atmosfera de voie buna este realizata prin imbinari si jocuri de cuvinte din cele mai neasteptate, combinatii sau imperecheri de cuvinte, expresii populare amuzante, exprimari ironice si caracterizari pline de umor: “Cotcariul”, “Chiorpecul dracului”, “paraiau paretii si duduiau ferestile”, “le facea cate un surub-doua prin cap”.

Oralitatea este impresia ca autorul este aproape de tine si tu nu esti cititor, ci ascultator. Sursele de oralitate din “Amintiri din copilarie” sunt: interjectiile, exclamatiile, vocativele, imperativele, proverbele, zicatorile si vorbirea directa. Oralitatea, ca si in naratiunile populare, este creata de folosirea unor cuvinte si expresii populare, sau de prezenta regionalismelor prin care se realizeaza culoarea locala.

Oralitatea se realizeaza prin diferite expresii, regionalisme si arhaisme: “da Doamne bine”, “a manca papara”, “a face pocinogul”, “zgatie”, “tinterim”, “pielea rea si rapanoasa/ori o bate ori o lasa”.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *