Ardealul – demonstratie scurta de descriere literara

“Ardealul” este o descriere literara in proza de o frumusete rara in care Nicolae Balcescu prezinta farmecul natural si bogatiile tinutului Ardealului.

Autorul foloseste metafore si epitete (“cap d-opera”, “intunecate”, “marete”, “inverzite”). Mai foloseste si personificari (“stanci amenintatoare”), dar nici comparatiile nu lipsesc din text.

Autorul povesteste despre Ardeal, ca un minunat tinut de basm (“cap d-opera de arhitectura”), cu un relief incantator, un tinut viu colorat cu campii, munti, rauri si livezi. El compara Ardealul cu “un maret si intins palat, de o bogatie fara seaman” in care “intr-o mare de grau si porumb nu se mai vede graul si orezul, din care nu se mai vede calul si calaretul”. Autorul accentueaza si frumusetea salbatica a personajelor Ardealului: “paraie limpezi, care mugind groanic se pravalesc in cataracte”.

Bogatia cea mai incomparabila a Ardealului este aurul care se gaseste chiar si prin noroaie.

Fragmentul “Ardealul”, care apartine operei istorice “Romanii supt Mihai- Voievod Viteazul” se sfarseste brusc cu o propozitie simpla, care prin modestia ei exprima perfect patriotismul lui Nicolae Balcescu:

“Astfel este tara Ardealului.”

Comments

3 responses to “Ardealul – demonstratie scurta de descriere literara”

  1. Bogdan Avatar
    Bogdan

    Multumesc!!Am luat nota 10!!!!

  2. alexandra merisescu Avatar

    Foarte frumoasa argumentarea ma ajutat ft mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *