Ardealul – demonstratie scurta de descriere literara

by adara on September 27, 2012

“Ardealul” este o descriere literara in proza de o frumusete rara in care Nicolae Balcescu prezinta farmecul natural si bogatiile tinutului Ardealului.

Autorul foloseste metafore si epitete (“cap d-opera”, “intunecate”, “marete”, “inverzite”). Mai foloseste si personificari (“stanci amenintatoare”), dar nici comparatiile nu lipsesc din text.

Autorul povesteste despre Ardeal, ca un minunat tinut de basm (“cap d-opera de arhitectura”), cu un relief incantator, un tinut viu colorat cu campii, munti, rauri si livezi. El compara Ardealul cu “un maret si intins palat, de o bogatie fara seaman” in care “intr-o mare de grau si porumb nu se mai vede graul si orezul, din care nu se mai vede calul si calaretul”. Autorul accentueaza si frumusetea salbatica a personajelor Ardealului: “paraie limpezi, care mugind groanic se pravalesc in cataracte”.

Bogatia cea mai incomparabila a Ardealului este aurul care se gaseste chiar si prin noroaie.

Fragmentul “Ardealul”, care apartine operei istorice “Romanii supt Mihai- Voievod Viteazul” se sfarseste brusc cu o propozitie simpla, care prin modestia ei exprima perfect patriotismul lui Nicolae Balcescu:

“Astfel este tara Ardealului.”

{ 3 comments… read them below or add one }

Bogdan March 25, 2014 at 4:49 pm

Multumesc!!Am luat nota 10!!!!

Reply

alexandra merisescu May 19, 2013 at 7:11 pm

Fain

Reply

alexandra merisescu May 19, 2013 at 1:07 pm

Foarte frumoasa argumentarea ma ajutat ft mult

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: